maanantai 8. kesäkuuta 2009

3. Jari Sillanpää

Ruotsissa Ludvikassa vuonna 1965 syntynyt Jari Sillanpää oli 90-luvun alkupuolella töissä ruotsinlaivan baarimikkona. Hänellä oli tapana laulaa töiden lomassa yleisön suureksi riemastukseksi karaokea, ja kuuli usein että hänen pitäisi osallistua laulukilpailuihin. Sillanpää päätti pyrkiä tangokuninkaaksi vuonna 1993. Hän pääsi semifinaaliin, mutta ei finaaliin. Seuraavana vuonna uusi yritys, ja tuloksena kolmas sija Sauli Lehtosen ja Henri Hurmeen jälkeen. Vuonna 1995 vihdoin tärppäsi. Sillanpää voitti kilpailun saamalla finaalissa kaikilta tuomareilta täydet pisteet. Tangokuningas-kilpailun voittamisella ei kuitenkaan pitkälle pötki, niin kuin ovat huomanneet mm. Kauko Simonen, Harri Lahti ja Jouni Raitio.

Läpimurron varmistamiseksi Sillanpään esikoisalbumille tekivät sävellyksiä ja sanoituksia kokeneet hitintekijät, mm. Jukka Kuoppamäki, Kassu Halonen, Vexi Salmi ja Hector. Joulukuussa 1995 ilmestyneestä albumista Jari Sillanpää tulikin hitti. Se nousi helmikuussa listaykköseksi ja pysyi listalla koko vuoden. Siitä tuli lopulta Suomen kaikkien aikojen myydyin levy. Tähänastinen tukkumyynti on 272 942 kappaletta, eli jokaista 19 suomalaista kohti on myyty yksi Jari Sillanpään esikoisalbumi. Levyjä on jotakuinkin yhtä monta kuin SDP:n saamia ääniä eurovaaleissa. Omistaako joku blogin lukijoista tuon levyn? Minä en omista, mutta olen kuunnellut sen kerran läpi. Sillanpään ääni on levyllä vahva, terve, puhdas ja lähes maneeriton. L- ja s-äänteiden pehmeydestä voi arvata, ettei laulaja ole kasvanut suomenkielisessä ympäristössä. Sillanpää ei ylitulkitse, niin kuin hänelle on tullut myöhemmin hieman tavaksi, vaan laulaa itsevarmasti kappaleet läpi ilman kommervenkkejä. Levyn tunnetuimmat kappaleet ovat Satulinna, Oot täydellinen, Kaduilla tuulee ja Pariisi-Helsinki. Suurin osa muista lauluista on kyllä melkoista liukuhihnaiskelmää.

Levyt Hyvää joulua (1996) ja Auringonnousu (1997) myivät vielä valtavasti, mutta sitten tuli tavallaan floppi. Varastetut helmet (1998) myi kyllä platinaa, mutta myyntiluvut jäivät alle kolmasosaan edeltäjästä. Tuon jälkeen Sillanpään suosio on pysynyt melko vakaana. Euroviisuissa 2004 Sillanpään siivet eivät kantaneet finaaliin asti. Kaksi vuotta myöhemmin nähtiin, että isommilla siivillä pääsee korkeammalle.

1 kommentti:

  1. Olen myös kuunnellut Sillanpään albumin. Satulinna ja Pariisi-Helsinki ovat minun mielestäni ehkä viimeisimmät todelliset iskelmät, jotka voi julistaa klassikoiksi. Nykyisin iskelmämusiikin helmet ovat harvassa.

    Nuo myyntiluvut ovat kyllä aivan käsittämättömät. Hatunnosto Jarille.

    VastaaPoista