perjantai 5. kesäkuuta 2009

4. J. Karjalainen

Listan kärkipäässä tulee aika harvassa vastaan sellaisia artisteja, jotka laulavat, soittavat, säveltävät ja sanoittavat. Jukka Karjalainen (s. 1957) tekee kaikkea tuota, mutta tunnetaanko hänet siitä, että hän tekisi jotain näistä poikkeuksellisen hyvin? J. Karjalainen on kyllä arvostettu musiikintekijä, mutta mitä taitoa silloin arvostetaan? Minun mielestäni hänen arvostettavin kykynsä on kyky säveltää riittävän yksinkertaisesti. Lauluissa on riittävästi tarttuvuutta, mutta ei yhtään vaikeutta. Mistä sitten johtuu, ettei J. Karjalaisen muille artisteille tekemistä lauluista ole tullut yhtä suuria hittejä? Tunnetuin taitaa olla Papun ja Poikien Helle. Ehkä Karjalainen on säästänyt parhaat laulut itselleen, tai sitten hänen laulunsa kuuluu esittää hänen omalla vilpittömällä tyylillään.

J. Karjalaisen ja Mustien Lasien ensimmäisellä levyllä (1981) ollut Kolme cowboyta on helppo yhdistää nykyiseen Lännen-Jukan tyyliin. Uran varrella on kuitenkin löytynyt paljon muitakin tapoja yhdistää amerikkalaista ja suomalaista lauluperinnettä. Soulahtavan Mustat Lasit -yhtyeen kanssa 1986-88 tehdyt levyt olivat erittäin menestyksekkäitä, mutta nimellä J. Karjalainen yhtyeineen yllettiin vielä hieman parempiin myyntilukuihin vuosina 1992-94. Yhtye oli tällöin lähes sama kuin Laika & The Cosmonauts. Laulut olivat aikaisempaa selvemmin tarinoita, ikään kuin novelleja. Mustien Lasien kanssa tehdyt Sekaisin ja Hän kertoivat samaa ajatusta neljä minuuttia, mutta Yhtyeineen-hitit Telepatiaa ja Villejä lupiineja leikittelivät takautumilla ja kuvitelmilla. J. Karjalaisen kaksi myydyintä studioalbumia ovat Electric Sauna -yhtyeen kaksi ensimmäistä levyä Electric Sauna (1996) ja Laura Häkkisen silmät (1998). Näillä Karjalainen alkoi taas lähestyä kansanlaulujen kaltaista ilmaisua. J. Karjalainen sai vuosina 1986-1998 yhteensä peräti kahdeksan albumilistan ykkössijaa. Hänen eniten myyty levynsä on kokoelma Suurimmat hitit (1992).

90-luvun lopulla Rumba kyseli suomalaisilta levy-yhtiöihmisiltä, kuka on tulevina vuosina varmimmin kaupallisesti menestyvä artisti Suomessa. J. Karjalainen voitti äänestyksen, ja alkoi välittömästi tehdä vähemmän myyvää musiikkia. Tämä kertoo musiikin suhdannevaihteluiden arvaamattomuudesta, mutta myös Karjalaisen omapäisyydestä. En yhtään epäile, etteikö hän voisi tehdä taas hittejä heti niin halutessaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti