maanantai 1. kesäkuuta 2009

5. Smurffit

Listaa laskiessa pohdin hetken, pitääkö Smurffeja kelpuuttaa mukaan ollenkaan. Eihän se mikään oikea bändi ole. Ovatko sitten Lordi, Gorillaz tai Monkees? Ne hyväksyisin listalle ilman muuta, jos ne olisivat sattuneet myymään Suomessa tarpeeksi levyjä. Miksei sitten Smurffitkin? Keinotekoisuus, mielikuvitushahmot, salanimet ja esittäjien arkiminän piilottaminen nyt vain ovat olennainen osa popmusiikkia. Smurffit sattuu kuitenkin olemaan vielä siinä mielessä erikoinen projekti, että smurffilevyjä on tehty 12 maassa eri kielillä, eri biiseillä ja eri tuottajien johdolla. Jos pitäisi ruveta listaamaan Euroopan laajuisesti esittäjäkohtaisia myyntejä, saattaisin hyvinkin pitää eri maiden Smurffeja eri esittäjinä. Suomessa Smurffien tuottaja on Gabi Hakanen, joka on tuottanut lisäksi mm. CMX:n, Maj Karman, Tuomari Nurmion ja Kauko Röyhkän levyjä. Hakanen on tehnyt selvästikin hyvää työtä, koska myyntiluvut ovat huimia. Ensimmäistä suomalaista smurffilevyä Tanssihitit vol. 1 on myyty yli 170 000 kappaletta, ja tähän mennessä 14 Smurffien levyä on myynyt kultaa.

Belgialaisen sarjakuvapiirtäjän Peyon vuonna 1958 kehittämät pienet siniset hahmot eivät ole kuitenkaan olleet Suomessa erityisen suosittuja muuten kuin levyillä. TV-sarjan useimmat kyllä muistavat, ja jotkut sarjakuvankin, mutta molemmat ovat jääneet aina jotenkin B-luokkaan. Ehkä syynä on sama hahmojen persoonattomuus, joka taas on mahdollistanut smurffien suomalaistamisen. Asterix ei voisi laulaa Pelimiehen sävelellä jääkiekosta.

2 kommenttia:

  1. Tosi mielenkiintoinen blogi! Kiitos paljon.

    Itseäni on aina kiinnostanut, miksi juuri Smurffeista tuli 90-luvulla valtava menestys, myös muualla kuin Suomessa.. Periaatteessa vastaavan projektin olisi voinut luoda mistä tahansa piirros-/sarjakuvahahmoista. Joku Puuha-Pete oli hetken aikaa kovakin menestys. Ehkä Smurffit miellettiin kaikkein muuntautumiskykyisimmiksi, tai sopivan persoonattomiksi, kuten kirjoitit.

    Joka tapauksessa sija viisi kylmää hieman allekirjoittanutta...

    VastaaPoista
  2. Kiitos itsellesi Kuningasburgerista.

    Jotta näin korkea sija olisi mahdollinen, Smurffien huumorin on täytynyt vedota lapsien lisäksi myös vanhempiin, eli niihin jotka ne levyt ovat ostaneet.

    VastaaPoista