perjantai 24. huhtikuuta 2009

16. Jamppa Tuominen

Näinkin ylhäällä tulee vastaan yllätysnimi. Jarmo ”Jamppa” Tuominen (1949-1998) on jäänyt niin totaalisesti vaille positiivista julkisuutta, että voisi kuvitella hänen suosionsa jääneen vähäiseksi, tai ainakin lyhytaikaiseksi. Väärin, väärin. Jamppa Tuominen on saanut tähän mennessä 15 kultalevyä, joista ensimmäinen oli Jamppa Tuominen (1977) ja uusin Toivotaan, toivotaan – 40 unohtumatonta laulua vol. 2 (2006). Uran myydyin levy oli Kuumat kyyneleet (1983). Silti en muistanut lunttaamatta häneltä muuta laulua kuin Aamu toi, ilta vei. Muistatteko te?

Jamppa Tuomisen tarinassa on joitain perin tuttuja piirteitä: hän oli laulajana ja multi-instrumentalistina ihmelapsi, joka keikkaili orkesterin solistina 11-vuotiaasta saakka ja voitti vuonna 1962 kansakoululaisten valtakunnallisen laulukilpailun. Hän saavutti menestyksensä huipun 80-luvun alkupuolella. Sairaudet ja päihderiippuvuus varjostivat uraa, mutta hän jatkoi menestyslevyjen tekemistä niistä huolimatta. 90-luvulla häntä syytettiin aiheetta lapsen hyväksikäytöstä, mikä heikensi hänen terveyttään entisestään. Jamppa Tuomisen tapauksessa tämä johti kuolemaan, mutta Michael Jackson on selvinnyt tästä kaikesta, ainakin hengissä.

Minut vietiin lapsena Seinäjoelle katsomaan maatalousnäyttelyä. Olihan siellä jotain kiinnostavaa, nimittäin kojuja joissa myytiin kasetteja halvalla. Kävin tsekkaamassa ensin muut kojut, ja jätin viimeiseksi sen, jossa soitettiin Jamppa Tuomista aivan liian lujalla. Sieltä löytyikin vaikka mitä hyvää: R.E.M., Sielun Veljet, The Police jne. Nostin lopulta katseeni laarista nähdäkseni, kuka ihmeessä soittaa pelkkiä Jamppa Tuomisen kasetteja, vaikka laatikoissa olisi paljonkin herkkuja. Kauppias oli tietysti Jamppa Tuominen.

1 kommentti:

  1. Hauska tuo lopun Jamppa-anekdootti. Yhdellä kaverilla on sama nimi kuin Seiskan toimittajalla, ja Jamppa viimeisinä aikoinaan soitteli hänelle kiusallisia yöpuheluita luullen pääsevänsä lehden sivuille.

    Kyllä niitä muitakin ikimuistoisia hittejä on, ainakin (öö, hmm) Kevään ensi kukkanen.

    VastaaPoista