perjantai 3. huhtikuuta 2009

22. Tapani Kansa

Pomoni kertoi olleensa 60-luvun lopulla Someron Esakalliolla Tapani Kansan keikalla. Esityksestä jäi mieleen parhaiten Kansan mustien housujen avoimesta sepaluksesta repsottava aniliininpunainen paidanhelma. Kysymys oli tuskin tahallisesta vihjailusta P.J. Probyn revenneiden housujen tapaan. Tahaton komiikka on maustanut Kansan uraa siitä eteenpäinkin. Kansan uusimpia hassutteluja ovat olleet suurimmaksi osaksi sekavista puheista koostunut konsertti ja euroviisukarsintaesiintymisen keskeytys ”äänekkäiden aplodien” takia. Vähemmän hauskoja tempauksia Kansa on harrastanut autoillessaan, vaikka kaahailu taitaakin olla yleisin Tapani Kansa –vitsien aihe.

Maaliskuussa 60 vuotta täyttäneen Kansan kansansuosio on kuitenkin säilynyt harvinaisen pitkään; hän on pysynyt jo 41 vuotta lista-artistina, ja kultalevyjäkin hän on tehnyt viidellä vuosikymmenellä. Ensimmäinen kultalevy tuli Delilah-singlellä vuonna 1968, ja viimeisimpänä julkaistu on vuoden 2004 albumi Tapsa ja Rautavaara – lauluja elämän poluilta. Eniten on myyty albumia Mistä rakkaus alkoi (1977). Helsingin Sanomat mainitsi 60-vuotishaastattelun yhteydessä Tapani Kansan suuriksi hiteiksi kappaleet Delilah ja Käymään vain, joista jälkimmäistä Kansa ei ole todellisuudessa ikinä edes levyttänyt.

Kävin yliopistossa kielenhuollon kurssin, jolla annettiin tehtäväksi korjata Tapani Kansan yleisönosastokirjoitus ymmärrettävään muotoon. Tehtävä oli mahdoton. Kansan kirjoittamien noin 300 sanoituksen joukossa on myös aikamoisia kieli- ja ajatuskukkasia, vaikka niitä hiotaan hartaammin. Laulussa Tulkaa tytöt takaisin kertoja haikailee Helena Karan ja Regina Linnanheimon näköisiä naisia, ja tarjoaa ratkaisuksi ”pankaa meikit menemään”. Odotamme innolla Kansan suunnitteleman runokirjan ilmestymistä. Ehkä mukana on myös murrerunoja, koska Tapani Kansan kotisivujen mukaan:

”Tapani Kansa kuuluu niihin harvoihin, jotka hallitsevat useita suomen kielen murteita! Tämä taito on usein herättänyt hämmästystä ja ihastusta yleisössä. Tapani Kansa osaa niin savon kuin karjalan murteet. Pohjanmaankin murteet hän hallitsee. Paitsi että hän puhuu, hän myös laulaa eri murteilla! Erityisen suurta ihastusta herättää kuulla tuttu kappale esitettynä murteella. Jo se, että esittää osan kappaleesta murteella, tuo viehkeän säväyksen tulkintaan. Kuvitelkaapa esimerkiksi ooppera-aaria Don Giovannin savon murteella. Kyllä vain. Tämäkin taittuu Tapani Kansalta. Voitte varmaan kuvitella, minkälaisen riemun ja suosion tällainen veto herättää yleisössä.”

2 kommenttia:

  1. Tapsalla on tosiaan niin kauheita riimejä, että en pahimpia kehdannut edes laittaa kirjaani (johon siis poimittiin joka vuodelta yksi sammakkolyriikka). Klassikoista klassikoin lienee "Kalajoen hiekat, voi kun onnistuis, miettii hiekal röökit suis Pete Frits ja Luis."

    VastaaPoista
  2. Hehe. Tuo kohta onkin mennyt minulta ohi. Aika kova haastaja on "rakastellessa saat sen tietää, mitä naisesi voi sietää".

    VastaaPoista