maanantai 6. huhtikuuta 2009

21. Dire Straits

Vuonna 1977 Newcastlessa perustettu Dire Straits ehti tehdä ennen vuonna 1995 tapahtunutta hajoamistaan vain kuusi studioalbumia. Esikoislevyä Dire Straits lukuunottamatta kaikista tuli Suomessa kultalevyjä, kuten myös kahdesta kokoelmasta. Näiden myyntiluvut ovat niin massiivisia, että Dire Straits on tällä listalla briteistä kaikkein korkeimmalla. Seuraavat ovat Queen sijalla 39 ja Pet Shop Boys sijalla 70.

Dire Straits ei kyllä kuulosta erityisen englantilaiselta. Bändi otti vaikutteita enemmän amerikkalaisesta musiikkiperinteestä, bluesista ja countrysta. Kahdella ensimmäisellä levyllä oli vielä varsin simppeliä perinnerockia, mutta sitten kappaleet pitenivät ja sovitukset paisuivat. Menestys toi mukanaan mammuttitaudin. Tämä taas lisäsi suosiota entisestään. Suosion huippu tuli albumilla Brothers In Arms (1985), joka on Suomen neljänneksi myydyin ulkomainen levy, yläpuolellaan vain kolmen bändin hittikokoelmat.

Mark Knopfler oli kitaristina, lauluntekijänä ja tuottajana sen verran taitava, ettei vaatimaton lauluääni estänyt nousua huipulle. Elokuussa 60 vuotta täyttävä Knopfler sai Dire Straitsissä menestystä niin kyllikseen, että hän ei ole suostunut kokoamaan bändiä uudelleen comeback-kiertuetta varten, vaikka melkein kaikki muut 70- ja 80-luvun supertähdet kiertävät maailmaa keräämässä ostovoimaiselta aikuisyleisöltä rahat pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti