maanantai 20. huhtikuuta 2009

17. Metallica

Los Angelesissa vuonna 1981 perustettu Metallica teki 80-luvulla matkan marginaalista valtavirtaan pikemminkin muuttamalla musiikkikulttuuria kuin muuttumalla itse. Heidän ensimmäinen listaykkösensä Suomessa oli ...And Justice For All (1988), joka oli bändin viimeinen thrash metal –levy 20 vuoteen. Seuraava levy Metallica (1991) olikin jo huomattavasti hidastempoisempi ja melodisempi, ja se nosti bändin myynnin ja maineen niin korkealle, ettei Metallica ole onnistunut juurikaan horjuttamaan niitä, vaikka myöhemmät levyt eivät ole olleetkaan yhtä onnistuneita. Metallica on kuudenneksi myydyin ulkomainen levy Suomessa, ja käy edelleen kaupaksi sen verran hyvin, että noussee tulevina vuosina pari-kolme sijaa.

Viime syyskuussa ilmestyneen Death Magneticin julkaisuajan lähestyessä suomalainen media oli kilvan hehkuttamassa Metallican erinomaisuutta, ja sitä, että tuleva levy olisi vähän niin kuin klassikkolevy Master Of Puppets (1986). Master Of Puppets ja ...And Justice For All ylittivät viimein platinarajan tämän hypetyksen voimalla, mutta Death Magnetic ohitti niiden myyntiluvut parissa kuukaudessa, mitä voitaneen pitää markkinoinnin Suomen ennätyksenä. En ole nimittäin kuullut vielä kenenkään pitävän Death Magneticista enemmän kuin Master Of Puppetsista. Tätä kirjoitettaessa Death Magnetic on pysynyt albumilistalla 31 viikkoa, ja ehtinee tämän vuoden aikana nousta 2000-luvun myydyimmäksi ulkomaiseksi levyksi.

Tämän kaiken taustalla on suureksi osaksi se, että suomalaisen metallin voittokulku maailmalla on tehnyt hevin kuuntelemisesta yhtä isänmaallista kuin jääkiekon ja formuloiden katsomisesta. Suomalaisista metalliyhtyeistä Apocalyptica on suorimmin Metallican perillinen. Heidän levynsä Plays Metallica By Four Cellos (1996) ehti olla muutaman vuoden ajan maailmanlaajuisesti myydyin suomalainen levy. Metallica on taas velkaa suomalaisista metalliyhtyeistä selvimmin Stonelle. Enter Sandmanin riffi liippaa perin läheltä Get Stonedia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti