perjantai 17. huhtikuuta 2009

18. Juice Leskinen

Pauli Matti Juhani Leskinen (1950-2006) eli Juice jätti jälkeensä valtavan tuotannon: kokoelmat poislukienkin lähes 30 albumia, lähes 20 kirjaa ja paljon muita sanoituksia, suomennoksia, pakinoita jne. Juicen musiikkiuralla oli kaksi kaupallisesti menestyksellistä kautta, joista ensimmäinen oli vuosina 1974-75 ja toinen vuosina 1980-91. Hänen kolme myydyintä levyään tässä järjestyksessä ovat kokoelma Kautta aikain (1997), Yölento (1986) ja Taivaan kappaleita (1991). Hän on saanut tähän mennessä 15 kultalevyä, joista viisi on kokoelmia.

Juice nousi pinnalle vuonna 1974 Marilyn-hitillä, joka mukaili 50-luvun rock’n’rollia, kuten siihen aikaan tekivät hyvällä menestyksellä myös Badding, Hector, Hullujussi ja Hurriganes. Alkuaikojen singlet viljelivät Marilynin malliin kepeitä nokkeluuksia, mutta vaikka ensimmäinen vakava single Syksyn sävel floppasi, Juice vei musiikkiaan aina vain kunnianhimoisempaan suuntaan. Nokkeluuksia ja tarkkaa riimittelyä hän ei hylännyt vakavimmillaankaan. Albumista XV yö (Tauko III) (1980) tuli viimein uusi kaupallinen läpimurto. Grand Slam –yhtyeen kokoaminen vuonna 1981 antoi Juicelle laajempia mahdollisuuksia toteuttaa visioitaan niin levyillä kuin keikoilla. Juicen voimallisin kausi huipentui uran kaikin tavoin onnistuneimpaan levyyn Yölento, jonka jälkeen terveys heikkeni. Seuraavat levyt olivat vielä melko tasokkaita. Ne eivät olleet enää varsinaisesti rockia, vaan suurimmaksi osaksi akustisvoittoista iskelmällistä poppia. 90-luvun mittaan verbaaliakrobatia alkoi sitten taas mennä ajatuksen edelle.

Juicen vaikutus suomirockiin on ollut se, että kirjallinen puoli on korostunut. En nyt tarkoita sitä, että Suomessa on ehkä asukaslukuun nähden enemmän rokkari-kirjailijoita kuin missään muussa maassa, vaan sitä, että täällä menestyvät vieläkin Samuli Putron kaltaiset artistit, joiden yleisö on kiinnostuneempi siitä mitä lauletaan, kuin miten se lauletaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti