maanantai 11. toukokuuta 2009

11. Abba

Abballa on ollut kaksi menestyksekästä kautta. Ensimmäinen alkoi euroviisuvoitosta 1974 ja päättyi yhtyeen hajoamiseen 1982. Kulttuuri-ilmiönä huomattavasti erikoisempi ja mielenkiintoisempi toinen menestyskausi alkoi, niin kuin Timo Pennanen hiljattain listablogissaan muistutti, kun Erasure otti versioitavakseen yhden popin historian epämuodikkaimmista yhtyeistä vuonna 1992. Abba-esque EP:stä tuli hitti, ja vielä samana vuonna koottu Abba-kokoelma Gold – Greatest Hits nousi sekin Suomen listaykköseksi ensin vuonna 1992, ja vielä uudestaan vuonna 1999. Tänä vuonna se on käynyt korkeimmillaan nelosena. Katalogi näyttää muutenkin käyvän kaupaksi; albumi Arrival (1977) palasi tänä vuonna listalle kummittelemaan, niin kuin myös yhtyeen lähes koko tuotannon sisältävä 9 cd:n boksi The Albums, joka julkaistiin viime vuonna.

Abba olisi tällä listalla muutaman sijan ylempänä, jos mukaan laskettaisiin myös muiden esittäjien levyt, joilla versioidaan pelkästään Abbaa. Niistä kolme on myynyt platinaa: A-Teensin The Abba Generation (1999), Rajaton Sings Abba With Lahti Symphony Orchestra (2006) ja Mamma Mia Soundtrack (2008). Kun lista on kuitenkin esittäjäkohtainen, koko kärkikymppi on nyt suomalainen. Abban musiikkia on käytetty eri yhteyksissä paljon muillakin tavoin kuin lauluja versioimalla. Mainitaan nyt vaikka elokuva Tahdon naimisiin (1994) ja Madonnan hitti Hung Up (2005).

Toisin kuin melkein kaikki menneiden aikojen menestysyhtyeet, Abba ei ole palannut esiintymislavoille. Björn Ulvaeuksen huonon kunnon takia se ei olisi enää alkuperäisessä kokoonpanossa mahdollistakaan. Muista Abban jäsenistä myös Frida Lyngstad on jo käytännössä lopettanut musiikkiuransa. Kansanmusiikkivaikutteinen Benny Anderssons Orkester levyttää ja esiintyy edelleen, ja on Ruotsissa erittäin suosittu. Suomessa abbalaisista on menestynyt soolona parhaiten Agnetha Fältskog, joka on saanut kultalevyt vuosina 1983 ja 2004.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti