maanantai 18. toukokuuta 2009

9. Vesa-Matti Loiri

Vesa-Matti Loirin (s. 1945) elokuvaroolit jakautuvat suurinpiirtein niin, että 80 % rooleista on ollut huumoria ja 20 % vakavaa. Laulajana prosentit ovat päinvastoin. Loirin menestys musiikkipuolella kuitenkin tuntuu selittyvän eniten sillä, että hän on yleisölle ennestään tuttu tv:stä ja elokuvista. Musiikkityyli on nimittäin niin kaukana mistään muusta top 50:n artistista, etten pysty uskomaan tällaisen musiikkiuran voivan olla kaupallisesti onnistunut ilman Uuno-julkisuutta.

Loirin läpimurto musiikkipuolella tapahtui 70-luvun lopulla, kun albumi Eino Leino (1978) kipusi listaa ylöspäin pikkuhiljaa, ja nousi vihdoin listaykköseksi helmikuussa 1980. Samoihin aikoihin Loiri valittiin edustamaan Suomea euroviisuihin kappaleella Huilumies, joka jäi suomalaisen perinteen mukaan viimeiseksi, koska Uuno-elokuvat olivat muualla Euroopassa tuntemattomia. Uunoja tehtiin 19 kappaletta, mutta Eino Leino –levyjä vain neljä, koska kaksi viimeistä niistä ei myynytkään kultaa. Loiri on tehnyt kyllä monta muutakin jatko-osalevyä: Naurava kulkuri sai jatko-osan Voi hyvä tavaton, Juha Vainion kappaleita versioitiin kahdella Ystävän laulut –albumilla, ja suomirockhittejä on riisuttu levyillä Ivalo, Inari ja Kasari. Jälkimmäinen sarja on ollut erityisen kannattava, koska kappaleet on jo sävelletty ja sanoitettu valmiiksi, ja ne voi versioida halvalla, nopeasti ja vähin soittajin. Nuo levyt ovat tuoneet Loirille myös kaksi hänen kolmesta vuoden miessolistin Emma-patsaastaan. On hieman vaikea ymmärtää ÄKT:n motiiveja antaa Loirille Emma kerta toisensa jälkeen, aivan kuin hänestä tehtäisiin muka tällä tavalla entistä tunnetumpi. Syynä ei ole ainakaan se, että palkinto annettaisiin sille miessolistille, jonka levyä myydään sinä vuonna eniten. Vuonna 2007 Loiri pokkasi patsaan kolmatta kertaa, vaikka Ari Koivusen ja Samuli Edelmannin levyt kävivät vielä paremmin kaupaksi.

Vesa-Matti Loirin myydyin levy on Sydämeeni joulun teen (1988), jolle ei yllättäen tehty jatko-osaa, vaan vain yhden kappaleen enemmän sisältävä uusintajulkaisu vuonna 1998. Sydämeeni joulun teen nousee vieläkin midprice-listan kärkisijoille joka joulu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti