maanantai 4. toukokuuta 2009

13. Katri Helena

Katri-Helena Kalaoja (s.1945) sai ensimmäisen kultalevynsä singlestä Puhelinlangat laulaa (1964) ja viimeisimmän albumista Elämänlangat (2006). Näiden lankojen väliin jäävä 42 vuotta on Suomen ennätys kultalevyartistina pysymisessä. Listasijoitusten perusteella hänen suosionsa oli huipussaan 60- ja 70-luvuilla, mutta myydyin albumi on Anna mulle tähtitaivas (1992). Katri Helena on tällä listalla naisartistien ykkönen.

Katri Helenaa tituleerataan sinivalkoiseksi ääneksi melkein yhtä usein kuin urheiluselostajia. En osaa kyllä selittää, mikä juuri hänen äänessään on erityisen sinivalkoista. Hän on lainannut monta hittiä Italiasta ja Ranskasta, niin kuin useimmat suomalaiset iskelmälaulajat. Yksi selitys olisi, että Katri Helena on yksi kolmesta artistista, jotka ovat edustaneet Suomea Euroviisuissa kahdesti. Ehkä parempi selitys on se, että Katri Helena on pysynyt suosittuna ja kuuluisana niin pitkään, että hän on ollut läsnä suomalaisten arjessa television, radion ja lehtien kautta pitempään kuin useimmat pystyvät muistamaan.

Noin pitkällä uralla musiikkityyli ehtii tietysti muuttua moneen kertaan, mutta Katri Helena on pysynyt harvinaisen johdonmukaisesti iskelmän parissa. Kesän lapsi flirttaili discon suuntaan, mutta yleisö on yleensä säästynyt yllätyksiltä ostaessaan levyn. Ehkä Katri Helenan ääni ei vain veny rockiin tai klassiseen. Katri Helenan valitsemat kappaleet radio-ohjelmassa Maailman paras levy kertovat kuitenkin, että hän kuuntelee musiikkia laaja-alaisesti. Olisiko ensi syksynä ilmestyvällä albumilla irtiottojen aika, nyt kun pitkäaikainen taustaorkesteri Petoman (sic) sai juuri kenkää?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti