perjantai 22. toukokuuta 2009

8. Topi Sorsakoski

Pekka Tammilehto (s. 1952) oli 70-luvulla pätevä rockkitaristi joka soitti vuosia Boysissa ja oli päätyä Hurriganesiinkin. Topi Sorsakoski taas oli tuohon aikaan Tammilehdon keksimän fiktiivisen haitaristin nimi. Tammilehto kertoili keikkabussissa tarinoita Topi Sorsakosken seikkailuista niin usein, että tuota nimeä alettiin lopulta käyttää Tammilehdosta. Sorsakosken nimi tarttui taiteilijanimeksi 80-luvun puolella, kun Tammilehto alkoi keikkailla satunnaisesti Agentsin laulajana. Baddingin ja Agentsin teiden erottua Sorsakoskesta tuli Agentsin vakituinen solisti. EMI:n silloinen tuotantopäällikkö Pedro Hietanen ymmärsi tämän iskelmän ja rockin liiton ja Topi Sorsakosken persoonallisen äänen potentiaalin, ja solistille hankittiin ensin nimeä tangolevyllä Hurmio (1985), jonka jälkeen päästiin asiaan. Topi Sorsakoski & Agentsin kolmea ensimmäistä albumia on myyty tähän mennessä yhteensä 417 000 kappaletta. Vertailun vuoksi voi mainita Dingon kolmen ensimmäisen albumin yltäneen 377 000:een. Mutta oliko musiikki iskelmää vai mitä? Yhtyeen oma tulkinta löytyy kolmannen albumin nimestä Pop. Erasure ja U2 käyttivät samaa albumin nimeä vasta 90-luvulla.

Yhtyeen materiaali koostui pelkästään lainakappaleista, joita ei soitettu nuoteista vaan korvakuulolta. Säveltäjä Erik Lindström huomasi radiota kuunnellessaan, että hänen kappaleensa Tuuli tuo tuuli vie oli soitettu väärin levyllä Besame mucho (1987). Kimpaantunut säveltäjä marssi EMI:n toimistoon ja vaati levyä vedettäväksi markkinoilta. Hänelle esitettiin pahoittelut ja kerrottiin, että vahinkoa on vaikea korjata, koska levyä on myyty jo satatuhatta. Riemastunut säveltäjä totesi, että hänen puolestaan pojat saavat soittaa niin kuin haluavat.

Menestys toi mukanaan kovan keikkatahdin, joka toi mukanaan stressin, jota lääkittiin alkoholilla huonoin tuloksin. Topi Sorsakoski siirtyi 90-luvun alussa soolouralle, jolla suosio on ollut vaihtelevaa.

Niin kuin mainitsin jo Agentsin tullessa vastaan sijalla 41, kaikki Topi Sorsakoski & Agentsin levymyynnit on laskettu Topi Sorsakoskelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti