maanantai 25. toukokuuta 2009

7. Kirka

Kirka eli Kirill Babitzin (1950-2007) teki parhaat levytyksensä 60-luvun lopulla ja 70-luvun alussa. Kappaleet olivat tuolloin enimmäkseen käännösversioita ulkomaisista pophiteistä, mutta Kirkan varhaiskypsä karhea soulääni erottui edukseen muista samalla asialla olleista suomalaislaulajista. Listasijoituksiakin Kirkalle tuli, mutta ei mitään kovin suurta menestystä. Ensimmäinen hitti tuli vuonna 1967, kun Kirka esitti The McCoysin kappaleen Beat The Clock suomeksi nimellä Hetki lyö. Siitä kesti vielä 17 vuotta, ennen kuin Kirka sai ensimmäisen kultalevynsä albumista Hengaillaan.

Vuonna 1986 Kirka palasi hevin pariin. Hän oli laulanut vuonna 1982 Kimmo Kuusniemi Bandin levyllä, mutta nyt hän teki omalla nimellään levyt R.O.C.K. ja The Spell. Ensinmainitusta tuli ensimmäinen suomalainen kultaa myynyt hevialbumi. Suurimman osan noiden kahden levyn lauluista sävelsivät Kassu Halonen ja Kisu Jernström, jotka monipuolisina musiikintekijöinä tekivät Kirkalle seuraavaksi vuoden 1988 Syksyn sävelen voittokappaleen Surun pyyhit silmistäni. Tämän iskelmällisen reggaeballadin suosio sai tekijäryhmän tehtailemaan vauhdilla koko albumillisen tunteellista iskelmää vielä joulumarkkinoille. Albumista Surun pyyhit silmistäni tuli siihen aikaan Suomen kaikkien aikojen eniten myyty levy osaksi siksi, että sitä alettiin myydä melko pian alehintaan. Nykyään se on kolmantena.

Pitkään Kirkan ulottumattomiin jäänyt suosion huippu aiheutti musiikkityylin lopullisen vakiinnuttamisen. Kirkan laajaa aikaisempaa tuotantoa tarjottiin myös ahkerasti markkinoille; seuraavien kymmenen vuoden aikana julkaistiin peräti 13 kokoelmaa. Yleisöä miellytti kuitenkin enemmän uusi pehmeämpi tyyli. Lähes joka vuosi valmistui herkkä iskelmäalbumi, joista levyjä Anna käsi (1989) ja Ota lähellesi (1990) myytiin yli satatuhatta. Uran ainoa kultasingle tuli jonkin urheilukilpailun kunniaksi levytetystä laulusta Den glider in (1995).

2 kommenttia:

  1. Tää nyt on tietysti määrittelykysymys, mutta eikös Peer Güntin Backseat ole ihan yhtä hevi kultalevy kuin R.O.C.K.? Se julkaistiin viisi kuukautta aikaisemmin.

    VastaaPoista
  2. Genrerajoista en rupea väittelemään, mutta ainakin R.O.C.K. sai kultalevynsä 1986 ja Backseat vasta 1988.

    VastaaPoista