maanantai 23. maaliskuuta 2009

25. Popeda

Popeda on ammentanut urporokkiinsa aineksia kolmelta edelliseltä ja saanut sinnikkäällä työllä sille reilunlaisesti ostajia. Ei Popeda ole ollut missään vaiheessa läheskään Suomen suosituin yhtye, mutta sen suosio on pysynyt pitkään suhteellisen vakaana. Bändin ensimmäinen kultalevy tuli vasta seitsemännellä albumilla Harasoo (1984), mutta tähän mennessä kultalevyjä on kertynyt jo 12. Itselleni on yllätys, että niistä myydyin on julkaistu 2000-luvulla. Se on yhtyeen siihen mennessä 25-vuotisen uran summannut kokoelma Pelkkää juhlaa (2002).

Popedan ura ei ole tietenkään ollut pelkkää juhlaa, vaikka he yrittävätkin pitää yllä hurlumhei-imagoa. Alkuaikojen aito hilpeys loppui vuonna 1986 kitaristi Arwo Mikkosen kuolemaan, ja sen jälkeen bändin huumorissa on ollut työläyden makua. Miehistöä on lähtenyt bändistä myös vähemmän dramaattisesti. Wikipediassa luetellaan Popedan 15 eri kokoonpanoa.

Bändin sanoituksia on sorvaillut toistakymmentä eri sanoittajaa, joilla tuntuu olevan pääsääntöisesti yhtenevä käsitys siitä, mitä aihepiirejä Popedan biiseissä voi käsitellä ja millä mielellä. Viina, moottoriajoneuvot ja alapään vitsit ovat useimmin läsnä. Pate Mustajärvi on suostunut laulamaan ties mitä rivouksia, mutta kappaleen Erotomania rivi ”jos pillua saan niin mä lähden mukaan” oli Patelle liikaa. Laulun joutui laulamaan Markku Petander. Pate kieltäytyi muristen: ”Ei siinä ole mitään jossittelemista, saanko minä.”

1 kommentti:

  1. Olin merkinnyt Erotomanian laulajaksi virheellisesti Costellon. Nyt se on korjattu. Kiitos Tero-Petrille tarkkaavaisuudesta!

    VastaaPoista