maanantai 2. maaliskuuta 2009

31. Samuli Edelmann

Samuli Edelmann on näyttelijänuransa ohella näytellyt monta roolia myös musiikin puolella. Ensimmäinen menestys tuli omituisten viihderockhittien Peggy ja Pienestä kii myötä. Albumi Samuli Edelmann, joka tunnetaan myös nimellä Peggy – Pienestä kii, pysyi kovasta kilpailusta huolimatta joulumarkkinoilla 1991 kolme viikkoa albumilistan ykkösenä, kun samana syksynä/talvena mm. Metallica, Guns N’Roses, Michael Jackson, Topi Sorsakoski ja Nirvana saivat tyytyä yhteen ykkösviikkoon.

Vielä omituisempi lemmenduetto Oma planeetta tenavatähti Janitan kanssa vei uuteen musiikilliseen suuntaan, ja pehmopophitit Ihana ilta ja (Sinä olet) Aurinko sisältänyt Ihana valo (1994) oli Edelmannin toinen platinalevy. Samuli Edelmann oli ehkä ensimmäinen suomalainen mies, joka käytti sanaa ihana muuten kuin laulaessaan Äänisen aaltoja.

Polttava halu olla vakava taiteilija sai Samulin tekemään levyn Vaiheet (1997), jolla hän tulkitsi mm. Shakespearen ja Goethen runoja isänsä Tonin säveltäminä. Teinipoppiin ei ollut enää paluuta Edelmannin paisutettua itsensä Häjyt-elokuvan mittoihin, joten kaupallisemmatkin levyt piti tästedes tehdä vakavammalla tyylillä.

Edelmannin tähän asti tuottoisin rooli on papin rooli, joka alkoi elokuvassa Riisuttu mies (2006), ja jatkui seuraavana vuonna levyllä Virsiä, jota on myyty jo yli 93 tuhatta kappaletta. Menestysroolit poikivat usein jatko-osia, joten tietenkin julkaistiin myös Virsiä 2. Oheistuotekauppakin pyörii.

4 kommenttia:

  1. Hyvä tuo ihana-aiheinen kommentti. Meidän naisvoittoisella työpaikalla miesvähemmistö opetteli erikseen sanomaan "ihana" niin kuin se kuuluu, eli samalla sisäänpäin henkeä vetäen.

    Edelmannin ensimmäisen albumin nimi on mulle vähän auki. Etukannessa toki ovat nuo hittien nimet tuolla tavoin peräkkäin, mutta onko myös muualla levyssä? Olen tulkinnut ne vain mainosäläyksiksi.

    Timo

    VastaaPoista
  2. Samuli Edelmannin ensimmäisen albumin nimi on Oi taivas. Se julkaistiin 1990 ja uudestaan 1992. Ensimmäisenä listoille nousseen levyn aioin minäkin nimetä Sisältää hitin -kirjasta luntaten Samuli Edelmanniksi, mutta huomasin, että muut käyttämäni lähteet (kirjastojen tietokannat, ÄKT, wikipedia) olivat järjestään eri mieltä. Itse levyä en ole hankkinut käsiini. Kyllä levyn nimeäminen kahdella biisinnimellä on erikoista, vaikka tekihän Coldplaykin niin. Sinun mielipiteesi on mahdollisesti oikea, mutta menin nyt toistaiseksi tässä asiassa mukaan enemmistön kelkkaan.

    VastaaPoista
  3. Näin tänään alkuperäisen lp:n Black & White -kaupassa. Kansipahvin "niskassa" ja levyn kummassakin etiketissä luki vain Samuli Edelmann. Tuolloinen Radio Ykkösen laatima virallinen lista jätti levyn myös nimettömäksi, ja sen laskentasysteemiin nimet tulivat suoraan levy-yhtiöiltä.

    VastaaPoista
  4. Hyvä on. Muutin tekstiä. Kiitokset lisäinformaatiosta!

    VastaaPoista