perjantai 13. maaliskuuta 2009

28. Bruce Springsteen

Muutama viikko sitten julkaistu Working On A Dream nousi listaykköseksi 17 maassa, joihin kuuluivat muun muassa Yhdysvallat, Iso-Britannia, Saksa ja Suomi. 59-vuotiaasta Springsteenistä tuli näin vanhin ulkomaalainen sooloartisti, joka on päässyt Suomen albumilistan ykköseksi uudella musiikilla. 2.6.2009 on luvassa konsertti Ratinan stadionilla alle vuosi edellisen Suomen-keikan jälkeen. Sitä ensimmäistä Suomeen tuloa fanit joutuivatkin odottelemaan vuoteen 2003 saakka, vaikka Bruce oli keikkaillut Ruotsissa ahkerasti vuodesta 1975. Springsteen ei ollut kuitenkaan vielä silloin Suomessa erityisen iso tähti.

Ensimmäisen kultalevynsä Suomessa Springsteen sai vasta vuonna 1984 albumista Born In The U.S.A. Varhaisemmat levyt Born To Run ja The River saavuttivat kultalevyrajan vasta myöhemmin. Born In The U.S.A. on Suomen kaikkien aikojen myydyin ulkomaalaisen sooloartistin levy, viime laskun mukaan 108 913 kpl. Sen lisäksi Springsteenin levyistä on myynyt platinaa vain Greatest Hits (1995). Sooloartistista puhuminen on tosin hieman harhaanjohtavaa, koska E Street Band on levyttänyt ja kiertänyt Springsteenin mukana lähes koko uran ajan. Levyn etukannessa lukee kuitenkin aina vain Bruce Springsteen, ja yleensä kannessa on myös kuva hänen kasvoistaan tai jostain muusta ruumiinosasta.

Born In The U.S.A:n kannessa on Brucen peppu kuluneissa farkuissa. Kansikuva on melko arvoituksellinen. Kuseeko se lipun päälle? Mikä merkitys on oikeassa takataskussa olevalla lippiksellä? Nimikappaleen oli aluksi tarkoitus tulla Paul Schraderin elokuvaan tunnuslauluksi, sitten Springsteen äänitti siitä akustisen demon Nebraska-albumia varten, ja lopullinenkin versio, jossa E Street Band puhkuu täysillä, äänitettiin jo toukokuussa 1982. Nebraskalle päätettiin lopulta sisällyttää vain demoja, ja laulut, jotka toimivat paremmin bändiversiona, jätettiin talteen myöhempää käyttöä varten. Überpatrioottiselta kuulostava kertosäe vei huomion laulun katkeralta tilitykseltä, mikä hämäsi sekä Ronald Reaganin että Walter Mondalen käyttämään Bruce Springsteenin nimeä presidentinvaalikampanjassa. Molemmat joutuivat naurunalaisiksi. Samanlainen väärinymmärrys taisi auttaa levymyyntiä Suomessakin. Siihen aikaanhan USA oli hyvä, koska Neuvostoliitto oli paha.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti