maanantai 9. helmikuuta 2009

47. Neljä Ruusua

Tatu Junnin sarjakuvassa Ilkka Alanko palkittiin 20 vuotta kestäneestä urasta ilman yhtään hyvää biisiä. Lavalla palkintoa pokatessaan Ilkka sanoi: ”Mä oon muuten Ismon veli.” Neljä Ruusua toi kuitenkin 90-luvun alussa suomirockiin uudenlaista tyyliä ottamalla vaikutteita mm. New Orderilta ja Depeche Modelta. Kieli vaihtui tankeroenglantiin ja 4R yritti lyödä läpi ulkomailla, kunnes huomasi että siellä olivatkin jo oikeat New Order ja Depeche Mode. Takaisin suomen kieleen siirryttäessä sanoituksista karisivat enimmät käsittämättömyydet ja musiikillinen linja kääntyi yhä lähemmäs keskitien rokkia. Suomalaiset olivat tästä tietysti ihastuksissaan. Vuonna 2000 julkaistu kokoelmalevy Popmuseo nousi bändin uran myydyimmäksi.

Ilkka Alangolta on tulossa piakkoin soololevy, joka hänen kotisivunsa mukaan ”sykkii 80-lukulaisessa hengessä suurten amerikkalaisten pop-ikonien kultaamalla tanssilattialla. Rake Eskolinin rohkea ja moderni tuotanto nostaa suomalaisen soundin tuoreelle tasolle.”
Siis onko se nyt 80-lukulainen vai rohkea ja moderni? Yrittäkää päättää. Ehkä kompromissiratkaisuna se on ysäriä. Veikkaan, että Neljän Ruusun paluukiertue tulee vuonna 2011.

Ismo Alanko ei mahtunut top 50:een, mutta jos kaikki Ismon kultalevyt eri yhtyeissä ja soolona laskettaisiin yhteen, sija olisi noin 20.

2 kommenttia:

  1. Enpä nyt tiedä tuosta uudempien sanoitusten paremmasta ymmärrettävyydestä. "Valuva taivas, palava maa / odottaa kunniaa tai jumalaa"?

    VastaaPoista
  2. Sen takia käytinkin sanaa 'enimmät'. Kyllä suoria sanoituksia tuli 4R-vaiheen jälkeen enemmän, sellaisia kuin Hunningolla ja Missä vaan.

    VastaaPoista